Tuesday, December 17, 2019

White rumped shama-2019

spesis yang makin terancam akibat aktiviti penangkapan dan komersial....
#SayangiKehijauanHutanKitaFloraDanFauna


Ochraceous bulbul-2019

BURUNG MERBAH BERJANGGUT

Tok Janggut..gelaran yang diberikan oleh birder
#SayangiKehijauanHutanKita


Ochraceous Bulbul (Alophoixus ochraceus) dikenali sebagai Burung Merbah-Berjanggut Gunung atau Merbah-Berjanggut Gunung Biasa dalam Bahasa Melayu.

Berikut adalah maklumat terperinci mengenai spesies burung ini:

1. Nama & Klasifikasi

  • Nama Sains: Alophoixus ochraceus

  • Nama Melayu: Merbah-Berjanggut Gunung / Merbah-Berjanggut Gunung Biasa

  • Nama Inggeris: Ochraceous Bulbul / Ochraceous Bearded-Bulbul

  • Famili: Pycnonotidae (keluarga burung merbah)

2. Ciri-Ciri Fizikal

  • Saiz: Berukuran sekitar 22–23 cm.

  • Janggut Khas (Puff-throat): Mempunyai bulu tekak berwarna putih bersih yang tebal dan agak kembang, kelihatan seperti "janggut" putih terutamanya apabila burung ini bersuara atau berasa terancam.

  • Warna Bulu:

    • Bahagian Atas: Berwarna coklat keperangan atau coklat zaitun dengan jambul/puncak kepala yang tajam dan menonjol.

    • Bahagian Bawah: Dada berwarna coklat pudar, manakala bahagian perut hingga ke bawah ekor (undertail coverts) mempunyai rona kuning cempaka/oker (ochraceous/buff-yellow).

  • Mata & Paruh: Paruh berwarna kelabu gelap kehitaman yang kukuh, manakala matanya bernada coklat keputihan atau kelabu.

3. Habitat & Taburan

  • Taburan: Ditemui di Asia Tenggara, khususnya di Semenanjung Malaysia, Thailand, Myanmar, dan Sumatera.

  • Habitat Utama: Menghuni hutan bukit (sub-montane) dan hutan pergunungan rendah pada ketinggian sekitar 600 meter hingga 1,500 meter di atas paras laut. Sering dikesan di lapisan pertengahan kanopi hutan (mid-storey).

  • Status di Malaysia: Burung penetap (resident) tempatan yang biasa dijumpai di kawasan tanah tinggi seperti Bukit Fraser, Cameron Highlands, dan Genting Highlands.

4. Tingkah Laku & Pembiakan

  • Pemakanan: Memakan serangga kecil (seperti kumbang, ulat) serta buah-buahan hutan kecil dan beri.

  • Sifat Sosial: Sangat aktif, gemar bergerak dalam kumpulan kecil (flock) atau bersama spesies lain (mixed-species feeding flock). Burung ini agak bising dan lantang di dalam hutan.

  • Bunyi Panggilan: Mengeluarkan bunyi panggilan yang kasar, garau, dan bernada tinggi bersiri seperti "teek-teek-teek" atau siulan gembira yang berulang-ulang untuk berkomunikasi dengan ahlinya.